Izdvojeno 60.000 KM za pokretanje biznisa marginaliziranih grupa u Opštini Vlasenica

Clipboard01

Danas je održana ceremonija potpisivanja ugovora sa Opštinom Vlasenica o formiranju zajedničkog Fonda podrške marginaliziranim grupama žena i pripadnicima drugih marginaliziranih grupa u razvoju biznisa.

Opština Vlasenica i USAID učestvuju u projektu sa po 30.000 KM, a ovakvom saradnjom nastoje se stvoriti uslovi za održivi razvoj preduzetništva marginaliziranih grupa, poticanje na samozapošljavanje, te njihovo veće i lakše uključivanje u preduzetništvo i stvaranje novih radnih mjesta.

Clipboard02

"Zajedničkim ulaganjem Opštine Vlasenica i Programa podrške zaštiti ljudskih prava USAID/INSPIRE, kreiran je Fond za podršku marginalizovanim grupama žena i drugim marginalizovanim grupama. Ukupan iznos predviđen za zapošljavanje marginalizovanih grupa iznosi 60.000 KM. Ubrzo će biti raspisan javni poziv na koji će moći aplicirati potencijalni korisnici, te će biti izabrano šest korisnika koji će moći iskoristiti 10.000 KM za pokretanje vlastitog biznisa. Aplikanti će podnijeti svoj biznis plan gdje će iznijeti svoje biznis ideje, a zajednička komisija će bodovati sve kategorije koje se boduju, tako da će najbolji biznis planovi biti izabrani i podržani", rekao je Željko Damljanović, načelnik Odjela za razvoj Opštine Vlasenica. 

Zahvaljujući saradnji i partnerstvu s deset odabranih jedinica lokalne samouprave u BiH, udruženim sredstvima u iznosu od 680.000 KM bit će kreirani Preduzetnički fondovi i podržano osnivanje biznisa pripadnika marginaliziranih grupa u BiH.

KALENDAR DOGAĐAJA

Juni   2024
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

USPJEŠNE PRIČE

Servis centar "Dajte nam šansu - Svjetlice"

27 Novembar 2015

Otvaranje Sevisnog centra "Dajte nam šansu - Svjetlice" je obilježilo početak nove etape za ravnopravne članove bh. društva - djecu i osobe s poteškoćama u razvoju. Dijete ili osoba sa poteškoćama...

Zaposleni mladi koji doprinose razvoju društva, umjesto novih socijalnih slučajeva

30 Januar 2017

Djeca bez roditeljskog staranja jedna su od najosjetljivijih grupa sa margine bh. društva i kao takva zaslužuju posebnu brigu i pažnju. U Bosni i Hercegovini bez roditeljskog staranja živi od...

Priča iz zaboravljenog kraja: Od nezaposlene žene do poduzetnice

22 Decembar 2017

Ustajanje u zoru, odlazak na počinak u kasnim noćnim satima, skrivanje od kiše i vjetra onoga što ti treba osigurati život u narednih nekoliko mjeseci bila je svakodnevnica Vesne Budnjar....

« »

KORISNE INFORMACIJE

USAID/INSPIRE podrška LGBTQI zajednici u BiH (projekti u toku)

14 Januar 2022

Više informacija o projektima podržanim od strane USAID/INSPIRE u komponenti podrške LGBTQI+ zajednice u BiH koji su u toku dostupno je OVDJE.

USAID/INSPIRE podrška borbi protiv trgovine ljudima u BiH (projekti u toku)

24 Decembar 2021

Više informacija o projektima podržanim od USAID/INSPIRE u komponenti borbe protiv trgovine ljudima u BiH koji su u toku dostupno je OVDJE.

Program malih grantova za projekte osnaživanja žena

19 Novembar 2018

Kancelarija za odnose s javnošću Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini objavljuje Poziv za dostavu projekata za Program malih grantova za projekte osnaživanja žena. Više informacija o pozivu dostupno je...

« »