MFS-EMMAUS, partner USAID/INSPIRE-a: U fokusu svega što radimo su ljudi, osobe, žrtve trgovine ljudima, i uvijek će biti.

Kada su sa željom da zarade sredstva za život sebi i svojim porodicama krenuli na rad u Azerbejdžan, 33 državljanina BiH nisu ni slutili da će postati žrtve trgovinom ljudima. Preko posrednika su zaposleni kao privremeni građevinski radnici za kompaniju SerbAz, oduzeti su im pasoši i boravili su u prljavom i neuslovnom smještaju među stotinjak drugih radnika.

Razmjena iskustava i umrežavanje: uspješna saradnja sa predstavnicima lokalnih zajednica u BiH

Protekle sedmice nastavili smo jačati saradnju sa lokalnim zajednicama u BiH. Trodnevni trening omogućio je prisutnima razmjenu iskustava, umrežavanje i dijeljenje pozitivnih praksi.

Šta su nas krizne situacije naučile o podršci marginaliziranim grupama?

Spremnost i predanost u cilju osvjetljavanja puta prema inkluzivnijem i pravednijem društvu korak je naprijed za jednakost i zaštitu ljudskih prava u Bosni i Hercegovini.

Zato je danas, povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom i Međunarodnog dana ljudskih prava, USAID u Bosni i Hercegovini kroz Program podrške zaštiti ljudskih prava USAID Inspire organizirao događaj “Krizne situacije i marginalizirane grupe u Bosni i Hercegovini: studija slučaja utjecaja pandemije COVID-19 “.

Helsinški odbor za ljudska prava - prevencija diskriminacije i nasilničkog ponašanja nad LGBTI mladima

Helsinški odbor za ljudska prava nevladina je organizacija posvećena promociji, zaštiti i monitoringu stanja ljudskih prava u zemlji ali i regionu. Organizacija je svoje aktivnosti usmjerila i na edukaciju građana, posebno mladih, o temeljnim vrijednostima na kojima su zasnovana ljudska prava, kao i oblast tranzicione pravde.

Javni poziv za dostavljanje projektnih prijedloga - Podrška aktivnostima LGBTQI zajednice u BiH

 

Oznaka poziva:

20.04.0-N2.3-9107

Naziv poziva:

Podrška aktivnostima LGBTQI zajednice u BiH 

Datum objave poziva:

24. oktobra 2023.

Rok za dostavljanje projektnih prijedloga:

19. novembra 2023. godine do 23.59 sati

KALENDAR DOGAĐAJA

April   2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

USPJEŠNE PRIČE

Servis centar "Dajte nam šansu - Svjetlice"

27 Novembar 2015

Otvaranje Sevisnog centra "Dajte nam šansu - Svjetlice" je obilježilo početak nove etape za ravnopravne članove bh. društva - djecu i osobe s poteškoćama u razvoju. Dijete ili osoba sa poteškoćama...

Zaposleni mladi koji doprinose razvoju društva, umjesto novih socijalnih slučajeva

30 Januar 2017

Djeca bez roditeljskog staranja jedna su od najosjetljivijih grupa sa margine bh. društva i kao takva zaslužuju posebnu brigu i pažnju. U Bosni i Hercegovini bez roditeljskog staranja živi od...

Priča iz zaboravljenog kraja: Od nezaposlene žene do poduzetnice

22 Decembar 2017

Ustajanje u zoru, odlazak na počinak u kasnim noćnim satima, skrivanje od kiše i vjetra onoga što ti treba osigurati život u narednih nekoliko mjeseci bila je svakodnevnica Vesne Budnjar....

« »

KORISNE INFORMACIJE

USAID/INSPIRE podrška LGBTQI zajednici u BiH (projekti u toku)

14 Januar 2022

Više informacija o projektima podržanim od strane USAID/INSPIRE u komponenti podrške LGBTQI+ zajednice u BiH koji su u toku dostupno je OVDJE.

USAID/INSPIRE podrška borbi protiv trgovine ljudima u BiH (projekti u toku)

24 Decembar 2021

Više informacija o projektima podržanim od USAID/INSPIRE u komponenti borbe protiv trgovine ljudima u BiH koji su u toku dostupno je OVDJE.

Program malih grantova za projekte osnaživanja žena

19 Novembar 2018

Kancelarija za odnose s javnošću Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini objavljuje Poziv za dostavu projekata za Program malih grantova za projekte osnaživanja žena. Više informacija o pozivu dostupno je...

« »